Bowl to łatwy i szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu. W jego wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko – od warzyw, przez rybę, aż po jajka. Wybór odpowiednich składników zależy od danej pory roku czy własnych preferencji. Jak przygotować takie danie?
Jak przygotować jesienny bowl z łososiem?
Składniki na jesienny bowl z łososiem:
- 150 g łososia wędzonego na zimno,
- 200 g ryżu,
- 1 jajko,
- 1 awokado,
- 100 g dyni,
- 1 marchewka,
- 40 ml sosu sojowego,
- 30 ml syropu klonowego,
- granulowany czosnek.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż i jajko. Posiekaj marchewkę na drobne paseczki, a dynię pokrój w kostkę. Z awokado usuń pestkę oraz skórę i podziel na plastry. Zwiń paski łososia w małe ruloniki. Na dnie miski ułóż ryż, a na nim pozostałe składniki. Przygotuj sos, mieszając sos sojowy z syropem klonowym i doprawiając czosnkiem. Bowl możesz polać od razu sosem lub spakować go w pojemnik i zabrać wszystko jako lunch do pracy.
Więcej przepisów na łososia znajdziesz na stronie internetowej http://mowisalmon.pl/przepisy. Rybę tę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, tworząc pełne smaku dania idealne na każdą okazję.
Jak zmodyfikować przepis na bowl z łososiem?
Przepis na bowl z łososiem można dowolnie zmieniać. We wnętrzu miski mogą znaleźć się różne składniki. Jesienią warto postawić np. na podpieczony jarmuż lub dynię. Doskonale sprawdzi się też czerwona fasolka z puszki czy nawet świeże pomidory. Bowl pozwala na zastosowanie swoich ulubionych składników, ale warto, by komponowały się one dobrze z sosem i samym łososiem. Możesz również wykorzystać awokado do przygotowania guacamole. Świetnie sprawdzi się też kukurydza z puszki czy fasolka edamame.
Sos również możesz zamienić na swoją ulubioną mieszankę. Bowl z łososiem jest bowiem bardzo uniwersalnym daniem, które w całości da się dostosować do własnych preferencji.
Więcej przepisów na łososia w wielu wersjach znajdziesz m.in. na stronie internetowej https://mowisalmon.pl/. To doskonała baza inspiracji na pełne smaku potrawy z wykorzystaniem tej charakterystycznej ryby.