AGREST i jego właściwości odżywcze

Aneta Rachwał - Adamczyk July 31, 2017 0
AGREST i jego właściwości odżywcze

Agrest to niezwykle smaczny owoc, którego zdrowotne właściwości powinny docenić przede wszystkim osoby, które często skarżą się na zmęczone oczy. Dodatkowo zawiera również witaminy oraz minerały, które sprawiają, że ma ogromne właściwości zdrowotne.  Agrest jest krzewem o drobnych, jadalnych owocach. Wyróżnia się znaczną ilością luteiny oraz kwasów organicznych.

Agrest wspomaga pracę oczu

Agrest cechuje się bardzo dużą zawartością luteiny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Polecana jest ona tym osobom, które nadmiernie eksploatującym wzrok. Tym samym powinny po nią sięgnąć osoby które długo pracują przy komputerze, czy też oglądają telewizję. Luteina działa jak naturalny filtr dzięki któremu nasze oczy są chronione przed promieniowaniem UVA i UVB.

 

Agrest a trawienie

W agreście zawarte są kwasy jabłkowy oraz cytrynowy, a także znaczna zawartość pektyny. Te elementy sprawiają, że metabolizm staje się szybszy a tym samym powinny sięgnąć po niego osoby, które borykają się z zaparciami, wzdęciami i innymi dolegliwościami trawiennymi. Na problemy trawienne najlepiej zastosować jest suszony agrest, który należy zmieszać z liśćmi herbaty bądź też zaparzać samodzielnie.

Agrest na nerwy

Agrest to także duża ilość witamin z grupy B, dzięki którym mocniejszy staje się układ nerwowy. Dodatkowo poprawiają one pamięć, koncentracją a przede wszystkim łagodzą objawy stresu. Warto wiec sięgnąć po niego zwłaszcza w sytuacjach trudnych i stresowych. Agrest to również działanie moczopędne, dzięki czemu możemy szybko oczyścić nasz organizm z toksyn.

Agrest wpływa na równowagę kwasowo – zasadową

Niezwykle istotna jest w organizmie równowaga kwasowo – zasadowa. Jeśli chcemy zachować ją na właściwym poziomie, przede wszystkim powinniśmy sięgnąć właśnie po agrest. Ma ona działanie alkalizujące, a to powoduje, że może utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Warto więc włączyć go do naszej codziennej diety.

Leave A Response »