Białko sojowe

Aneta Rachwał - Adamczyk January 27, 2015 0

Powszechnie wiadomo, że jedną z najbardziej wartościowych roślin proteinowych jest soja. Obecnie, więc jej ziarna są oczyszczane a następnie koncentrowane w różnorodnych postępach technologicznych.

Cechy soi

Soja to roślina, jaka wyróżnia się bardzo niską wartością biologiczną, zaś białka sojowe zawierają w swoim składzie o wiele mniej aminokwasów siarkowych niż inne białka. Co więcej należy mieć na uwadze, że białko sojowe bierze aktywny udział w
obniżaniu poziomu cholesterolu oraz hamuje utlenianie tłuszczów w krwioobiegu. Jak więc łatwo można zauważyć białko sojowe jest pełnowartościowe, albowiem zawiera pełen zestaw aminokwasów. Dodatkowo warto wspomnieć, że jest ono stosunkowo tanie.

Dla kogo przeznaczone jest białko sojowe?

Białko sojowe może spożywać każdy, jednakże są grupy osób ze szczególnymi wskazaniami, są to:

  • Wegetarianie
  • Alergicy
  • Osoby uczulone na laktozę
  • Niemowlęta
  • Małe dzieci
  • Ludzie starsi i chorzy

Rodzaje białka z soi

Białko sojowe występuje obecnie pod kilkoma postaciami, którymi są:

  • Koncentrat
  • Izolat
  • Mąka sojowa

Jak łatwo można zauważyć, soja jest idealnym preparatem i produktem w naszej diecie, kiedy borykamy się z problemami alergii, albo też nie jemy mięsa. Na rynku istnieje ogromna ilość odżywek, które to mają w sobie wielkie wartości soi, dlatego na pewno warto po nie sięgnąć.

Leave A Response »