Białko w produktach spożywczych – tylko wysoka jakość!

Marcin B. January 13, 2016 0
Białko w produktach spożywczych – tylko wysoka jakość!

Proteina, czyli białko urosło w kręgach sportowych do miana najważniejszego ze składników odżywczych. Chroni bowiem przed katabolizmem tkanki mięśniowej, pomaga w odchudzaniu oraz jest niezbędne dla naszego mózgu do prawidłowej pracy. Ślepa pogoń za dużymi ilościami białka w diecie nikomu nie wyjdzie na zdrowie. Jednak w wielu przypadkach jest go po prostu za mało.

Podstawy i uzupełnienie diety o białko

Zwykle problem spożycia dostatecznej ilości białka wiąże się z wysoką ceną mięsa bądź ideologią jaką jest wegetarianizm. Mięso, jajka, ryby oraz nabiał mają go w swoim składzie najwięcej. Jest to także proteina pełnowartościowa, czyli posiadająca wszystkie aminokwasy niezbędne naszemu ciału do życia i utrzymania masy mięśniowej. Produkty spożywcze roślinne, czyli zboża, orzechy, warzywa i owoce zawierają białko o różnym składzie aminokwasów. Łącząc na przykład kaszę gryczaną, orzechy i kilka popularnych warzyw krzyżowych możemy otrzymać pełnowartościowy o proteinę posiłek. Nie każdy, to wie zwłaszcza w dobie ciągłego jedzenia ryżu z kurczakiem. Jeżeli mamy problem ze zjedzeniem dostatecznej ilości proteiny z klasycznych posiłków możemy uzupełniać ją na wiele sposobów.

Najlepiej sięgnąć po różnego typu produkty wysokobiałkowe ( polecamy – http://www.smartfood.pl/produkty,wysokobialkowy.html ) – czyli tych które zawierają ponad 20% białka w składzie. Takie produkty to np. koktajle, zdrowe desery bez cukru oraz suplementy na bazie serwatki lub jajek idealne na trening. Słodkie przekąski takie jak placki lub ciastka wcale nie muszą być niezdrowe. Wystarczy użyć orzechów, białka serwetkowego i mąki gryczanej lub z amarantusa i posłodzić, to naturalnym słodzikiem takim jak stewia. Jako przekąska raz na jakiś czas spisuje się świetnie. Zamienniki posiłków powinny być stosowane, gdy nie mamy czasu i możliwości ugotowania pełnowartościowego dania. Warto brać je do pracy jako drugie danie bądź na wyjazdy. Jeżeli posiadają ponad 15g białka w porcji skutecznie stłumią katabolizm, którego obawia się tak wielu amatorów siłownii.

Na siłownie lub podczas wyjazdu

Szejker, to podstawowe akcesorium znajdujące się w torbie treningowej. Zwykle wsypuje się do niego białko serwetkowe, czyli jeden z najlepszych suplementów uzupełniających niedobory tego składnika odżywczego. Oprócz tego, warto dodać tam trochę cukrów prostych, które pomogą uzupełnić glikogen. Niektórzy preferują inne sposoby spożywania białka po ćwiczeniach. Coraz częściej spotykam ludzi jedzących batony o podwyższonej zawartości białka. To niewielki produkt, który łatwo zabierzemy na siłownię, na wyjazd do pracy lub na wyjście z przyjaciółmi. Szczególnie ważny dla osób aktywnych fizycznie, które starają się przybrać na wadzę lub utrzymać masę mięśniową. A jak dobrze wiemy omijanie posiłków i niewystarczająca ilość kalorii, to wróg sportowej sylwetki. Natomiast zbyt mała ilość białka może być jedną z przyczyn wolniejszego metabolizmu oraz braku postępów w budowie mięśni u mężczyzn w każdym wieku. Należy również pamiętać o tym by w takich produktach była ograniczona ilość cukru czy tłuszczu gdy planujemy zredukować naszą masę ciała.

Świetną alternatywą dla szejkerów są zestawy dietetyczne od firmy SmartFood – SmartPack, w których posiłki takie jak omlety czy placki zawierają około 70% białka przy zmniejszonej ilości cukrów i tłuszczy.

Leave A Response »