Brukiew a nasze zdrowie

Aneta Rachwał - Adamczyk March 25, 2018 0
Brukiew a nasze zdrowie

Jak wiele osób z nas jadło kiedykolwiek w życiu brukiew? Pewnie także mało, kto wie jak ona w ogóle wygląda i jakie ma właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu. W Polsce nie jest jeszcze zbytnio doceniana, jednak z czasem z pewnością stanie się znacznie bardziej popularna i używana w kuchni przez wzgląd na swoje walory smakowe, jak również odżywcze oraz w lecznictwie. Dodatkowo przez względy historyczne nie wzbudza pozytywnych uczuć. Podczas II wojny światowej była głównym składnikiem zup podawanych więźniom obozów koncentracyjnych.

Zdrowotne właściwości

Brukiew posiada związki, które zapobiegają powstawaniu komórkom nowotworowym., głównie raka piersi, prostaty, płuc, jelita grubego oraz żołądka. Jedzenie go jest zalecane podczas zaparć, ponieważ pobudza pracę jelit i dróg żółciowych. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że brukiew posiada właściwości wykrztuśne. Sok z brukwi idealnie pomaga na uporczywy kaszel. Ma także pozytywny wpływ na choroby skóry. Pomaga zachować piękną skórę, która wpływa na młody wygląd. Włosy dzięki jej działaniom stają się lśniące, a paznokcie zdrowe i mocne. Jest także idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Jest bowiem bardzo sycąca, a przy tym ma bardzo niewiele kalorii. Trzeba jednak uważać, aby nie jeść jej nadmiernie, gdyż może doprowadzić do niedoczynności tarczycy. Osoby cierpiące na przewlekłe stany zapalne przewodu pokarmowego oraz ci, którzy cierpią z powodu schorzeń jelit oraz żołądka powinni korzystać z jej wspaniałych właściwości. Brukiew jest też świetnym składnikiem zup.

Leave A Response »