Cała prawda o glutenie

Michal July 22, 2016 0
Cała prawda o glutenie

“Gluten” to jeden z bardziej gorących tematów środowiska sportowego w ostatnim czasie. Popularność stylu odżywiania polegającego na całkowitej eliminacji glutenu w ciągu ostatniego roku wzrosła kilkukrotnie. Swoistą modę na #antygluten można zaobserwować nie tylko w mass-mediach, ale i również na sklepowych półkach – pełno tam produktów oznaczonych jako “gluten-free” (tłum. z ang. pozbawione glutenu). Należy zatem zadać sobie podstawowe pytanie – czy gluten to faktyczne zagrożenie czy tylko rozdmuchana do granic możliwości moda? Zapraszam do lektury.

Celiakia, a gluten.

Gluten to tak naprawdę mieszanina białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach niektórych ze zbóż. Łatwo zatem stwierdzić, że gluten w dużej mierze zawarty jest w pieczywie oraz innych produktach spożywczych, jak np. słodycze, piwo, jogurty czy przetworzone desery. Celiakia to choroba immunologiczna, która wywoływana jest przez gluten. Jest to choroba trzewna o naturze immunologicznej. Należy zatem stwierdzić, że czynnik w postaci glutenu wywołuje celiakię oraz dolegliwości z nią związane. Do tych należą:

  • wzdęcia,
  • ból brzucha,
  • spadek masy ciała,
  • nagromadzenie gazów,
  • niedokrwistość,
  • osteoporoza,
  • wiele, wiele innych.

Patrząc na listę potencjalnych dolegliwości powiązanych z nietolerancją glutenu można przyprawić się o swoisty zawrót głowy – wymieniono tam sporą ilość potencjalnych dolegliwości. Należy dodać, że poza Celiakią występuje również NNG (Nieceliakalna Nadwrażliwość na Gluten). Spoglądając na potencjalne zagrożenie oraz skutki tej dolegliwości można się zwyczajnie przestraszyć – począwszy od złego samopoczucia, przez drętwienie kończyn, zaś na astmie kończąc. Czy Celiakia i NNG to potencjalne zagrożenie?

Gluten, a potencjalne zagrożenie?

Jak pokazują badania, Celiakia dotyka około 1% populacji, zaś NNG około jej 6%. To naprawdę małe liczby, które dobitnie pokazują, że panujący wokół strach przed glutenem to rozdmuchana moda, która przybrała ogromne rozmiary. Co zatem w przypadku osób, które twierdzą, że wykluczenie glutenu z ich diety relatywnie wpłynęło na komfort ich życia? Za ten stan rzeczy w dużej mierze odpowiada efekt “placebo”. W wielkim skrócie – poprzez nasze głębokie przekonanie o sile diety bezglutenowej, czujemy wyraźną poprawę. Ponadto, badania nie potwierdziły wpływu diety bezglutenowej na wyniki w sporcie oraz proces redukcji wagi.

Mitem jest zatem panujące stwierdzenie, że “gluten jest zły dla wszystkich”. Do tej tematyki należy podejść ze zdrowym rozsądkiem oraz solidną porcją wiedzy – nie błędnymi przekonaniami wywołanymi przez pseudo-znawców oraz pseudo-naukowców.

 

Leave A Response »