Chrzan i jego właściwości

Aneta Rachwał - Adamczyk April 7, 2018 0
Chrzan i jego właściwości

Kto z nas nie stosuje chrzanu? Podczas świąt z pewnością pojawia się na wielu stołach, ale nie tylko w tym okresie. Podbiła z pewnością serca nie jednej osoby. Poza walorami smakowymi ma również właściwości lecznicze, o których wie zdecydowanie mniejsze grono ludzi. Jest on naturalnym lekarstwem na chore zatoki, katar, niestrawność, ale również bóle reumatyczne i kręgosłupa, wybiela również piegi.

Chrzan i jego właściwości

Z współczesnych badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że chrzan posiada także działanie przeciwnowotworowe. Wynika, zatem, że zmniejsza szansę na wystąpienie raka pęcherza, żołądka, płuc oraz przełyku. Najwięcej składników posiada świeży chrzan. Warto zatem kupić jego korzeń i osobiście go przyrządzać. Dzięki temu mamy pewność, że jego działanie będzie takie, jakie moglibyśmy oczekiwać. W słoikach traci sporo swoich właściwości, a tego raczej wolelibyśmy uniknąć, prawda? Bo przecież, po co go kupować i jeść, skoro jedynie smakuje, a nie przynosi przy tym żadnych korzyści? No właśnie. Od czasu do czasu można sięgnąć po odpowiednio sfermentowany, jednak starajmy się wybierać świeży.

Dlaczego warto?

Wpływa także pozytywnie na nasz układ trawienia, ponieważ poprawia naszą przemianę materii, ale także ułatwia nam przyswajanie się pokarmów i pobudza wydzielanie się soków trawiennych. W medycynie ludowej był również wykorzystywany do leczenia przeziębienia, jak również infekcji górnych dróg oddechowych. Jak możemy śmiało zauważyć nie jest on jedynie przysmakiem, zawiera przy tym wiele prozdrowotnych właściwości.

Leave A Response »