Czekolada i jej właściwości

Aneta Rachwał - Adamczyk April 23, 2018 1
Czekolada i jej właściwości

Czekolada powstaje w wyniku różnych procesów, które przetwarzają nasiona kakaowca. Jest ona powszechnie znana, lubiana i wykorzystywana nie tylko w postaci tabliczek czekolady, ale również do polew, nadzienia, itp. Nazywa się ją słodkim narkotykiem i nie bez powodu, gdyż zdecydowanie można się od niej uzależnić. Jest uwielbiana za swój wspaniały smak. Tworzy się czekolady z nadzieniami, bakaliami, orzechami, płatkami kwiatów, itp. Na rynku są różne rodzaje: gorzka, biała, deserowa, mleczna.

Jak działa czekolada?

Warto wspomnieć jednak o tym, że czekolada poprawia nastrój i niweluje zmęczenie, dodaje nam wprost energii. Ma liczne właściwości. Nie jest z pewnością przeznaczona dla osób na diecie, gdyż jest kaloryczna.  Warto jednak od czasu do czasu zjeść sobie kosteczkę gorzkiej czekolady, co nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Czekolada stymuluje układ odpornościowy oraz przeciwdziała próchnicy. Niestety tuczy, podwyższa poziom cholesterolu. Czekolada gorzka jest bogata jednak w wiele zdrowych składników, np. magnez, żelazo, węglowodany, niacynę, flawonoidy, fentylotylaminę, teobrominę.

Biała i mleczna zawiera także białko i wapń, odpowiedzialne za wzrost oraz regenerację organizmu, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz na krzepliwość krwi. Czekolada zapobiega zakrzepom krwi, a co za tym idzie zmniejsza szansę na zawał serca. Nie jest jednak zalecana dla kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego, gdyż zdecydowanie wpływa negatywnie na ich nastrój oraz samopoczucie.

One Comment »

  1. Katrina April 23, 2018 at 9:22 am - Reply

    Ooo o tym negatywnym wpływie na PMS nie miałam pojęcia 😀

Leave A Response »