Dieta bezglutenowa bije rekordy popularności wśród zawodowych sportowców. Decyduje się na nią też coraz więcej osób trenujących amatorsko. Odstawienie produktów zbożowych nie zawsze jest jednak gwarancją lepszych osiągnięć i sukcesów sportowych.
Dieta bezglutenowa podbija świat sportu
Jeszcze do niedawna dietę bezglutenową stosowały wyłącznie osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję pokarmową glutenu. Jednak oglądając transmisje live z wydarzeń sportowych, coraz częściej słyszy się o stosowaniu diety bezglutenowej przez zawodowych atletów. Jednym z pierwszych był tenisista Novak Djoković, który twierdzi, że to właśnie dzięki zupełnej zmianie nawyków żywieniowych trafił na szczyt światowego rankingu.
W ostatnich miesiącach dieta eliminacyjna stała się popularna także wśród piłkarzy. Z jedzenia glutenu zrezygnowali między innymi reprezentanci Polski: Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik i Grzegorz Krychowiak. Uważają oni zgodnie, że nawet dla osób zdrowych, dieta bezglutenowa jest skutecznym sposobem na polepszenie ogólnej kondycji fizycznej i poprawienie osiągnięć sportowych.
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli mieszankę dwóch białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje on w większości zbóż, a najwięcej jest go w pszenicy. Z tego powodu osoby będące na diecie bezglutenowej rezygnują z jedzenia i picia wielu produktów:
– zbóż i produktów zbożowych, takich jak pszenica, jęczmień, żyto, owies, mąka zbożowa, przetwory cukiernicze zawierające mąkę i produkty zbożowe,
– gotowych produktów kupowanych w sklepie (sałatek, ciastek, kanapek) bez podanej zawartości glutenu,
– jedzenia poza domem, jeśli restauracje nie informują o zawartości glutenu w poszczególnych potrawach,
– nabiału, który może zawierać produkty pochodzenia zbożowego (mleko owsiane, jogurt ze zbożami),
– zup zagęszczanych mąką,
– napojów: kawy zbożowej, piwa,
– oleju z kiełków pszenicy,
– dodatków do potraw: słodu jęczmiennego, proszku do pieczenia, sosów na bazie mąki.
Czy dieta bezglutenowa ma zawsze korzystny wpływ na osiągnięcia sportowe?
Nie każdy amator sportu, któremu zależy na lepszych wynikach powinien przejść na dietę bezglutenową. Wyeliminowanie glutenu może przynieść korzyści w przypadku osób z alergią na ten składnik. Nieleczona alergia może bowiem doprowadzić do obniżenia sprawności mięśni, pogorszenia koncentracji, pojawienia się ciągłego zmęczenia i problemów z oddechem. W przypadku takich objawów warto wykonać testy alergiczne w kierunku uczulenia na gluten. Należy pamiętać, że rezygnacja z białek roślinnych na własną rękę może przynieść odwrotne rezultaty. Nieodpowiednio zbilansowana dieta może skutkować nie tylko obniżeniem efektów – czasami prowadzi do problemów zdrowotnych. Wybór menu warto zawsze skonsultować z dietetykiem.