Droga jedzenia przez układ trawienia

Bartek M. October 18, 2016 0
Droga jedzenia przez układ trawienia

Niby proste, ale jednak nie zawsze do końca zdajemy sobie sprawę jak wiele musi zadziać się w naszym organizmie aby to co zjemy zostało zamienione w energię, która nas napędza. Czasem też ciężko jest zdać sobie sprawę jak wiele wysiłku wkłada organizm w strawienie pokarmu, który niekoniecznie jest dla nas dobry.

Drugie życie pierwszego śniadania

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Mówią i piszą o tym wszędzie, ale nie każdy czuje się przekonany. Nasze ciało wymaga regularnego dostarczania pokarmu i to już z samego rana, w przeciągu dwóch godzin od pobudki. Proces trawienia omówimy na tym pierwszym i podstawowym posiłku każdego dnia. To co zjemy na śniadanie i o jakiej porze dnia pierwsze kęsy trafią do naszego żołądka ma wpływ na cały organizm i to jak będzie on funkcjonował.

Trawienie rozpoczyna się już w ustach, kiedy to jedzenie jest rozdrabniane zębami by kawałki były łatwe do przełknięcia oraz miesza się tam ze śliną, w której znajdują się enzymy. Im dłużej żujemy każdy kęs tym łatwiej później żołądek i jelita sobie z nim poradzą. Dokładne gryzienie jest więc bardzo ważne.

Kęs jedzenia trafia do przełyku skąd jest przesuwany w kierunku żołądka. Żołądek od przełyku oddziela zwieracz przełyku, który kurcząc się nie pozwala by treść kierowała się z powrotem w górę. Kiedy upośledzona jest praca zwieracza przełyku mówimy, że ktoś cierpi na refluks. Budowa żołądka nie jest skomplikowana: to jeden wielki mięsień wyłożony nabłonkiem, w którym znajdują się gruczoły żołądkowe wytwarzające sok żołądkowy, czyli kwas solny, oraz pepsyny i podpuszczkę. Pepsyny rozkładają długie łańcuchy białek, a kwas solny tworzy kwaśne środowisko by enzymy mogły skutecznie działać. W żołądku znajduje się również śluz, który zabezpiecza delikatny nabłonek przed szkodliwym działaniem żrącego kwasu solnego oraz pomaga w transporcie pokarmu dalej do dwunastnicy składającej się na przewód pokarmowy człowieka.

Dwunastnica to pierwszy odcinek jelita. Ma ok 25cm długości i to do niej trafiają żółć z wątroby, która pozwala rozkładać tłuszcze i sok z trzustki radzący sobie z cukrami. W jelicie cienkim wstępnie przetrawiony pokarm jest przesuwany ruchem robaczkowym w dół do jelita grubego gdzie niestrawione resztki oczekują na wydalenie. To właśnie w jelicie dzięki kosmkom, czyli małym wypustkom odbywa się proces wchłaniania składników pokarmowych. Jelito grube to ostatni przystanek naszego śniadania. To co pozostało po procesie trawienia przy wydatnej pomocy bakterii, które zamieszkują ten odcinek układu trawiennego jest tu formowane w kał a następnie wydalane.

Skąd się biorą problemy żołądkowe?

Jak widać budowa układu pokarmowego człowieka to ogromna i bardzo skuteczna maszyna, której każdy element ma ogromny wpływ na cały proces. Zaburzenie działania jednego z organów może skutkować właśnie problemami z trawieniem. Zgaga czy nadkwaśność to efekt problemów z żołądkiem i przełykiem. Kolka i wzdęcia pojawiają się kiedy w jelicie nagromadzi się zbyt dużo gazu, kiedy pokarm zbyt długo tam zalega. Natomiast na koniec może pojawić się jeszcze zaparcia.

W idealnym świecie każdy z nas odżywiałby się jedynie zdrowymi produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, o niskim indeksie glikemicznym. Jednak spójrzmy prawdzie w oczy. Życie straciłoby smak czekoladowego tortu, niedzielnego schabowego czy ziemniaczków z okrasą! A i przyjęcia rodzinne nie byłyby dla nas tym samym. Później niestety może pojawić się dyskomfort trawienny kiedy nasz układ pokarmowy nie może sobie poradzić ze wszystkim tym co zjedliśmy. Z pomocą przychodzą nam znane od wieków zioła, najlepiej skomponowane w jeden prosty preparat jak Verdin Complex.

Najlepsze na trawienie są:

  • Kurkuma – znana w medycynie ajurwedyjskiej. Doskonale pomaga usunąć toksyny z organizmu, a także wspomaga pracę wątroby.
  • Rozmaryn – przyprawa znana również w Polsce, dziś już nie tak popularna w naszej kuchni. Rozgrzewa, oczyszcza z toksyn, wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwnowotworowe. Działa pobudzająco na układ trawienny. Obniża też poziom cukru.
  • Karczoch – brzmi tajemniczo, ale w krajach basenu Morza Śródziemnego ceni się go wyjątkowe walory smakowe. Wyciąg z tego warzywa pomaga w prawidłowym metabolizowaniu tłuszczów, wspomaga więc wątrobę. Tłuste potrawy mu nie straszne!

Po więcej na temat układu trawienia i preparatów Verdin zapraszam na stronę: http://www.verdin.pl/budowa-ukladu-pokarmowego.html.

Leave A Response »