Grapefruit czyli owoc o cudownych właściwościach

Aneta Rachwał - Adamczyk February 14, 2018 0
Grapefruit czyli owoc o cudownych właściwościach

Ile z nas lubi smak grapefruitów? No właśnie, z pewnością nieliczne jest grono jego zwolenników, bo nie ukrywajmy, nie smakuje wyśmienicie. Ma lekko gorzkawo-kwaskowaty posmak, co z pewnością nie zachęci dużego grona osób. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jaki jest to wspaniały, a przy tym niedoceniony owoc?

Niezwykłe właściwości

Zawiera duże ilości witaminy C oraz beta-karotenu, co wpływa na poprawę odporności. Ponadto grapefruity zawierają niewielką ilość kcl, co jest bardzo ważne podczas stosowania diet odchudzających. Wpływają także pozytywnie na przyspieszenie przemiany materii. Ma sporo różnych witamin, a także działa uodporniająco. Co ciekawe, istnieją różne rodzaje tego owocu. Różnią się one kolorem, smakiem i ilością wartości odżywczych. U nas najpopularniejsza jest czerwona odmiana tego owocu. Istnieje jeszcze wersja zielona i żółta. Ta pierwsza jest najsłodszą odmianą, drugi za to jest kwaśny. Obie te wersje są zdecydowanie pozbawione wartości odżywczych w porównaniu z czerwoną wersją.

 

Dlaczego warto go jeść?

Grapefruit zawiera cenne flawonoidy, które mają właściwości antybakteryjny, przeciwgrzybiczne oraz przeciwnowotworowe. Lekarze dowodzą, że właściwości tego owocu mają zapobiegać powstawaniu nowotworu jelit, prostaty, żołądka, szyjki macicy a także pęcherza moczowego. Osoby chorujące na cukrzycę mogą jak najbardziej spożywać ten owoc, gdyż ma zdecydowanie niski indeks glikemiczny. Osoby cierpiące na insulinooporność również mogą go jeść. Dodatkowo wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry. Stosuje się go zatem na zmian skórne w postaci cellulitu. A jak to się robi? Można wcierać wyciśnięty sok bądź pocierać miejsce „zarażone” skórką. Dodatkowo warto go stosować podczas diety. Ma właściwości oczyszczające, a także pozytywnie wpływa na proces odchudzania. Dodatkowo grapefruity wpływają bardzo korzystnie na pracę naszego sera. Obniża bowiem poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze i przeciwdziała powstawaniu miażdżycy. Warto więc zatem jeść go dużo częściej i zacząć zdecydowanie bardziej doceniać.

Leave A Response »