Wiosna jest piękną porą roku, jednakże ze względu wiosenne przesilenie, możemy poczuć się w tym okresie zmęczeni i nie będziemy cieszyć się z energii oraz witalności. Tym samym, aby zapobiec takiej sytuacji, warto do swego codziennego menu włączyć kilka produktów, które wzmocnią Twój organizm wiosną i sprawią, że będziesz cieszyć się doskonałym samopoczuciem.
Najlepsze produkty żywnościowe na wiosnę
Jeśli chcesz wiosną zregenerować swój organizm, sprawić, aby miał więcej energii i witalności, z całą pewnością warto zastosować kilka w codziennym menu. Sięgnąć należy po:
- amarantus,
- quinoę,
- nasiona chia,
- macę,
- chlorellę,
- spirulinę,
- orkisz
- sok z rokitnika,
- trawy zbożowe
Niedobór właściwych składników mineralnych sprawia, że czujemy się źle i brak nam energii. Najsilniej możemy odczuwać taką sytuację na przełomie zimy i wiosny. Warto w tym czasie oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn, a także zastosować zdrowe produkty, które dostarczą nam adekwatnej ilości witamin i minerałów, dzięki którym będzie on prawidłowo funkcjonował.
Skorzystajmy w tym celu ze zdrowych i w pełni naturalnych jak: wodorostów, spiruliny, chlorelli, kiełków, zielonych pędów pszenicy, albo jęczmienia. Aby uniknąć przesilenia wiosennego i jego negatywnych skutków dla naszego organizmu, z całą pewnością należy wprowadzać do swojej diety różnorodne potrawy. Warto sięgnąć po te oparte na zbożach i warzywach. Z kolei należy unikać produktów rafinowanych, tłuszczów oraz zbyt dużych ilości cukrów.
Amarantus i nasiona chia w walce z przesileniem wiosennym
Amarantus to najstarsza roślina, która stanowiła podstawę diety już starożytnych Inków oraz Azteków. Amarantus posiada ogromne ilości witaminy E oraz skwaleniu, dlatego też znakomicie wzmacnia cały układ odpornościowy. Produkt ten dostarcza nam również innych ważnych dla organizmu składników. Warto wspomnieć o:
- żelazie
- wapniu
- witaminie C
- witaminy z grupy B
- fosforze
- potasie
Podobnie nasiona chia walczą ze zmęczeniem, które często dotyka nas na wiosnę. Są to różnorodne odmiany szałwii hiszpańskiej. Tradycyjnie są one uprawiane w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Cechują się ogromnymi wartościami odżywczymi. Wzmacniają cały organizm i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto zastosować je nie tylko w zimie, ale również kiedy borykamy się z problemami, jakie niesie ze sobą wiosenne przesilenie. To znakomite i bardzo zdrowe nasiona, które każdy z nas powinien włączyć do swojej codziennej diety.