Kasza bulgur i jej właściwości

Aneta Rachwał - Adamczyk March 31, 2018 0
Kasza bulgur i jej właściwości

Każdy produkt ma swoich zwolenników oraz osoby, które są mu przeciwne. Tak samo jest z kaszami. Jedną są przez niektórych lubiane, inne mniej. Wiadomo, każdy ma zupełnie inny gust. W tym przypadku skupimy się na kaszy bulgur. Jej właściwości są doceniane od ponad 4000 lat przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Jest ona bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy oraz obniżające poziom cukru we krwi. Zawiera także bardzo duże pokłady kwasu foliowego oraz błonnika. Nie jest także również bardzo tucząca.

Co zawiera kasza?

Posiada także duże pokłady potasu oraz fosforu, będącego składnikiem budulcowym kości raz zębów. W swoim składzie zawiera także magnez, który jest odpowiedzialny za kojenie nerwów. Współpracujące ze sobą składniki, tj. wapń, magnez oraz sód wpływają na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo wpływa na obniżenie ciśnienie krwi, natomiast podczas wysiłku fizycznego wzmaga skurcze serca, co doprowadza do lepszego dotleniania się organizmu. Wapń odgrywa również ważną rolę dla naszego organizmu, ponieważ bierze udział w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek w ciele, a co za tym idzie pozwala uniknąć zawału.

Błonnik w kaszy

Błonnik obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu zmniejsza szansę na wystąpienie miażdżycy, a w konsekwencji także pozwala uniknąć u daru mózgu, zatoru płucnego czy też zakrzepicy. Wspomaga również leczenie anemii. Kasza bulgur jest także odpowiednia dla osób, które są zestresowane i żyją w ciągłym stresie. Zawarte w niej witaminy odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Leave A Response »