Właściwości zdrowotne octu jabłkowego

Aneta Rachwał - Adamczyk August 31, 2018 0
Właściwości zdrowotne octu jabłkowego

Kwestie kulinarne nie dla każdego są proste i oczywiste. Nie każdy z nas posiada wiedzę na temat właściwości zdrowotnych czy też szkodliwych dotyczących różnych produktów. Ocet jabłkowy był znany już w czasach starożytnych. Tradycyjnie stosowano go na bardzo wiele różnych dolegliwości. Przede wszystkim wpływa korzystnie na nasz układ krążenia, może wesprzeć nas w walce o dobrą sylwetkę, dodatkowo obniża poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwbakteryjnie. Zapewne nie ma osoby, która nie wiedziałaby jak wygląda czy pachnie ani tym bardziej z czego się wytwarza ten produkt.

Ocet w starożytności

W starożytności wykorzystywano go do pobudzenia krążenia oraz oczyszczenia krwi, wątroby i węzłów chłonnych jak również miał za zadanie wspomagać odporność przed infekcjami i poprawiać siły witalne. W zaleceniach Hipokratesa, na przeziębienie i kaszel należało stosować ocet z dodatkiem miodu. Ocet jabłkowy zawiera liczne pektyny, aminokwasy, enzymy, związki polifenolowe jak również (niewielkie ilości) witamin i składników mineralnych. Są to, m.in. witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), biotyna, witamina C, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo oraz magnez. Produkt ten działa przeciwbakteryjnie. Tradycyjnie wykorzystuje się go również do oczyszczania i odkażania powierzchni. Ma za zadanie leczyć grzybicę paznokci, wszy, brodawki oraz infekcję ucha. Może hamować namnażanie się bakterii chorobotwórczych, gdy ma odpowiednio duże stężenie, na tyle, aby uszkodzić skórę właściwą.

Skuteczność w leczeniu

Jest skuteczny w leczeniu infekcji ucha wewnętrznego, jednak warto wspomnieć o tym, że może podrażniać. Stosuje się go także jako konserwant do żywności w celu ochronienia jedzenia przed zepsuciem. Warto również płukać nim owoce i warzywa, gdyż chroni przed zarażeniem się drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ocet obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza się szansa na zachorowanie na miażdżycę. Jedzenie posiłków 5-6 razy w tygodniu z tym produktem dodatkowo zmniejsza wystąpienie choroby niedokrwiennej serca.

Leave A Response »