Właściwości zdrowotne miechunki

Aneta Rachwał - Adamczyk May 7, 2018 0
Właściwości zdrowotne miechunki

Teraz pojawi się pytanie większości z was, czym to jest miechunka jadalna, zwana także peruwiańską. Jest niczym innym jak egzotyczną rośliną. Jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze zostały docenione już przez Inków! Co ciekawe, nazywali ją „złotą jagodą” przez wzgląd na to, jaką wielką jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy A, C, z grupy B oraz fosfor i wapń.

Dlaczego warto wybrać zioło?

Na miechunkę mówi się także physalis czyli wiśnia peruwiańska czy też rodzynek brazylijski. Jest ona uprawiana niemalże na całym świecie. Są też inne odmiany, jak miechunka rozdęta czy pomidorowa, jednak posiadają znacznie mniej właściwości od peruwiańskiej. Jest ona wielkości pomidorka koktajlowego o barwie pomarańczowo-złotej otoczony jasnobrązową otoczką. Owoce te charakteryzują się delikatnie słodko-kwaśnym smakiem z nutką goryczy. Ich smak przypomina agrest, kiwi czy ananasa. Dzięki zawartości witaminy C zapobiega jesienno-zimowym przeziębieniom oraz wspomaga nasz układ krwionośny.

Regularnie spożywaj

Zmniejsza tym samym szansę na miażdżycę, obniża również ciśnienie, wspomaga nasze stawy oraz kości. Zapobiega także procesom starzenia się. Dzięki witaminie A wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz na prawidłowy wygląd skóry. Dzięki niej mamy możliwość polepszenia wzroku, gdyż wpływa na widzenie po zmroku oraz przy słabym oświetleniu. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za przeciwdziałanie stresowi, zwiększając na niego odporność, a także poprawia się sprawność intelektualną, nastrój i nasze zdrowie psychiczne.

Leave A Response »