Czosnek – naturalny antybiotyk

Michal June 21, 2016 0
Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek to roślina znana i ceniona od wielu, wielu lat. Stanowi dodatek wielu potraw, nadając im charakterystyczny smak. Co więcej, popularny ostatnimi czasy sos czosnkowy bazuje na wyciągu z omawianej rośliny, przekazując wszelkie wartości smakowe i odżywcze polanym potrawom. Skąd bierze się fenomen czosnku? Dlaczego niektórzy go uwielbiają, zaś inni wręcz nienawidzą? W dzisiejszym artykule bierzemy czosnek pod lupę.

Właściwości prozdrowotne

Czosnek to przede wszystkim witaminy z grupy B (wit. B1, B2) oraz witaminy C. Ponadto, w czosnku znajdują się związki flawonoidowe, aminokwasy oraz sole mineralne, takie jak np. magnez, cynk i potas. Zawarte w nim związki siarkowe wydzielają charakterystyczny, ostry smak i zapach czosnku. To jeden z powodów, dla których wiele osób zwyczajnie rezygnuje ze spożycia czosnku – a to spory błąd…

Jak pokazują badania, czosnek ma ogromny udział w walce z chorobami i infekcjami. Potrafi czynić cuda w walce z grypą, a przede wszystkim infekcjami górnych dróg oddechowych. To właśnie dlatego określany jest często jako “naturalny antybiotyk”. Wielu z Was z pewnością zna babcine połączenie ciepłego mleka z czosnkiem? Cóż, smakowało ohydnie, aczkolwiek działało bez jakichkolwiek zarzutów!

Jak się okazuje, czosnek może być skutecznym narzędziem w walce z nadciśnieniem. Jak pokazują badania, czosnek reaguje na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych. Ponadto, hamuje enzymy odpowiedzialne za jego wzrost. Jego regularne spożycie może obniżyć wartość ciśnienia tętniczego nawet o kilkanaście procent!

Czosnek w kuchni

Czosnek jest używany jako składnik w wielu przyprawach. Bądź co bądź, może stanowić znakomite rozwiązanie, jako samoistny składnik. Ze swego doświadczenia wiem, że jest idealnym dodatkiem do jajecznicy oraz grzanek czosnkowych. W zależności od Waszych kulinarnych preferencji, można go użyć niemal wszędzie i w dowolny sposób – pokroić, wetrzeć, zmiażdżyć czy nawet użyć form “sproszkowanych”. Jak wspomniałem wyżej, czosnek idealnie nadaje się jako podstawowy składnik sosu czosnkowego – przy kompozycji z jogurtem naturalnym oraz bukietem odpowiednich przypraw stanowi nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek np. do mięs.

Podsumowanie

Czosnek to nie tylko tanie, ale i znakomite źródło cennych witamin oraz minerałów. Biorąc pod uwagę jego cenę oraz szerokie możliwości wykorzystania, okazuje się być znakomitym środkiem spożywczym w naszej codziennej diecie. Jak pokazałem wyżej, warto włączyć go do naszego codziennego jadłospisu.

Leave A Response »