Dieta w cukrzycy – standardowe zalecenia kontra nowe badania

Bartek M. October 12, 2018 0
Dieta w cukrzycy – standardowe zalecenia kontra nowe badania

Z roku na rok przybywa osób chorych na cukrzycę – zwłaszcza typu 2. Cukrzyca ta jest konsekwencją niewłaściwego trybu życia i dlatego określana jest mianem choroby cywilizacyjnej.

Osoby chorujące zarówno na typ 1, jak i typ 2 cukrzycy muszą stosować odpowiednią terapię – leki hipoglikemizujące a niekiedy także insulinę. Koniecznym warunkiem skuteczności leczenia cukrzycy jest odpowiednia dieta. Zalecenia dietetyczne w cukrzycy pozostawały niezmienne od lat – ale w ostatnich latach pojawiły się wyniki badań, które rzucają nieco inne światło na dotychczas stosowaną dietę. Czy będziemy świadkami dietetycznej rewolucji?

W jaki sposób odżywiają się osoby chore na cukrzycę?

Zdiagnozowanie cukrzycy pociąga za sobą szereg zmian – konieczność przyjmowania leków, wykonywania regularnych pomiarów glikemii we krwi, utrzymywania prawidłowej masy ciała i wdrożenia specjalnej diety cukrzycowej. W przebiegu cukrzycy dochodzi do stałego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a hiperglikemia prowadzi do uszkodzenia wielu narządów i układów. Dlatego celem terapeutycznym w cukrzycy jest obniżenie glukozy do wartości prawidłowych, co znajduje wyraz w prawidłowym poziomie glukozy oraz hemoglobiny glikowanej HbA1c. Jednocześnie należy unikać stanów hipoglikemii, czyli nagłego spadku poziomu glukozy we krwi.

Najczęściej w cukrzycy stosowana jest dieta, w której rozkład makroskładników to około 50% węglowodanów, 30 – 35% tłuszczów oraz 15 – 20% białka. Jednak w świetle badań szwedzkich naukowców, taka dieta z przewagą węglowodanów może być przyczyną rozwoju chorób przewlekłych – schorzeń serca, miażdżycy, nadciśnienia, chorób autoimmunologicznych a także… cukrzycy. Bezzasadne jest zatem jej stosowanie w celu wspomagania leczenia cukrzycy. Szwedzi proponują nieco inny model żywienia, który znajduje zastosowanie nie tylko w leczeniu i profilaktyce cukrzycy, ale także jako zdrowa dieta stosowana na co dzień przez zdrowe osoby – dietę opartą na tłuszczach.

Dieta tłuszczowa i ketogeniczna w cukrzycy

Coraz więcej mówi się o pozytywnym wpływie diety niskowęglowodanowej na poziom glukozy we krwi oraz wrażliwość komórek na działanie insuliny. Węglowodany – zarówno proste, jak i złożone – prowadzą do rozwoju hiperglikemii i insulinooporności, a także generują przewlekły stan zapalny. W przeciwieństwie do nich tłuszcze działają przeciwzapalnie, a także normalizująco na poziom glukozy i insuliny we krwi.

Umiejętnie skomponowana dieta oparta na tłuszczach pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Podobnie jest w przypadku diety ketogenicznej. W tym modelu żywienia spożycie węglowodanów ograniczone jest do minimum, jednak nie należy obawiać się hipoglikemii – organizm zsyntetyzuje potrzebne ilości glukozy z aminokwasów. Nazwa diety wynika z faktu, że minimalne spożycie cukrów sprzyja powstaniu alternatywnego źródła energii, jakim są ciała ketonowe. Taka ketoza nie ma jednak nic wspólnego z kwasicą ketonową, która towarzyszyć może cukrzycy i charakteryzuje się patologicznie wysokim stężeniem ciał ketonowych, niemożliwych do osiągnięcia podczas diety.

W jednym z badań określono wpływ diety ketogenicznej na przebieg terapii u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2. Uzyskano spadek poziomu glukozy i trójglicerydów, ponadto dieta ketogeniczna umożliwiła zmniejszenie dawek leków (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325029/).

Leave A Response »