Herbata z pokrzywy?

Bartek M. October 5, 2017 0
Herbata z pokrzywy?

Napar z pokrzywy przez wielu z nas jest niedoceniany, ponieważ nie mówi się o nim zbyt wiele, przez co nie znamy jego dobroczynnych właściwości. Tak naprawdę pokrzywa jest uznawana za wspaniały naturalny antybiotyk. To tylko jedna z jej najlepszych cech.

Napar z pokrzywy warto pić jak najczęściej. Jest nie tylko bardzo orzeźwiający w smaku, ale przede wszystkim wyjątkowo korzystny dla zdrowia. Bez względu na to czy stosujemy domowy napar z liści zebranych w przydomowym ogródku czy wysokiej jakości herbatę z pokrzywy kupioną w dobrej herbaciarni lub w hipermarkecie.

Herbata z pokrzywy – właściwości

Najważniejszą cechą pokrzywy jest wysoka zawartość witamin i mikroelementów, porównywalna do warzyw i owoców. To one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka, dlatego wszystko, co jest w nie bogate, jest wyjątkowo dobre dla naszego zdrowia.

Witaminy i mikroelementy zawarte w pokrzywie: witaminy A, B i C, wapń, kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor.

Typowo lecznicze właściwości naparu z pokrzywy

Pokrzywa ma również właściwości stricte lecznicze, przez co jest zalecana przede wszystkim osobom z problemami alergicznymi lub cierpiącym na nadmierne gromadzenie się toksyn w organizmie. Liście pokrzywy przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu, poprawiają wygląd skóry i polepszają samopoczucie. Dodatkowo wspomagają proces gojenia ran i są niezbędne podczas leczenia anemii. Lekarze zalecają stosowanie naparu z pokrzywy także osobom zmagającym się z zapaleniem stawów lub cierpiącym na zaburzenia endokrynologiczne.

Jak dużo naparu można pić?

Herbatę z pokrzywy warto pić każdego dnia, nie przekraczając dawki 4 filiżanek dziennie. Smak naparu można sobie urozmaicić, dodając do niego sok z jabłek, owoce (maliny, truskawki, borówki) lub plasterki limonki i cytryny.

Osoby cierpiące na przewlekłe choroby, a przede wszystkim zażywające leki, powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego picia naparu z pokrzywy, ponieważ może on wchodzić w interakcje z niektórymi środkami.

Leave A Response »