Pokrzywa dla zdrowia

Aneta Rachwał - Adamczyk November 2, 2018 0
Pokrzywa dla zdrowia

Dla większości z nas pokrzywa to chwast, który nie raz uprzykrzył nam prace w ogrodzie. Pomimo to nasze babcie traktowały ją z ogromnym szacunkiem ze względu na dobrobyt, jaki ze sobą niosła. W wielu domach, zwłaszcza na wsiach była traktowana jako lek na większość chorób i schorzeń, ze względu na zawarte w niej cenne witaminy, sole mineralne i mikroelementy.

Sok z pokrzywy

Od wieków sok z pokrzywy był traktowany jako napój na wzmocnienie, szczególnie zalecany w okresach wzmożonego wysiłku czy wahań pogody. Pokrzywa pozwala też ukoić nasze skołatane nerwy. Świetnie sprawdza się tu napar przyrządzony z suszonej rośliny zebranej wczesną wiosną. Specjaliści z dziedziny ziołolecznictwa widzą w niej potencjał naturalnego antybiotyku, ze względu na zawartość związków aktywnych, które mają kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Posiada wiele innych właściwości typu walka z bólem, oczyszczanie organizmu, środek na wypadnie włosów czy obniżanie ciśnienia krwi. Na uwagę zasługują jej właściwości moczopędne, gdyż pozwala na skuteczną walkę z kamicą nerkową i schorzeniami układu moczowego.

Pokrzywa a zdrowie

Pozwala to na przeciwdziałanie zatrzymywania  płynów w organizmie, co oznacza, że świetnie sprawdza się w leczeniu opuchlizn. Pokrzywa wykazuje też właściwości wzmagające apetyt i zwalcza dolegliwości trawienne. Świeże listki i napary z pokrzywy ułatwiają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na pracę żołądka, trzustki i wątroby. Istnieją teorie jak na razie nie poparte wiarygodnymi badaniami, że systematyczne picie herbaty z pokrzywy niweluje komórki rakowe w organizmie.

Leave A Response »