Rzeżucha cenna w wiele witamin

Aneta Rachwał - Adamczyk April 30, 2018 0
Rzeżucha cenna w wiele witamin

Dbając o zdrowie nie powinniśmy zapominać o równowadze składników odżywczych. Powinniśmy mieć również różnorodną dietę. Warto więc wprowadzać dużo różnych warzyw, gdyż są złożem bardzo dużej ilości witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Rzeżucha zawiera duże ilości witaminy C oraz mikroelementów. Stosowano ją podczas owrzodzeń skóry, pasożytów jelit, jak również dezynfekowano nią przewód pokarmowy  i  jamę ustną.

Pełnowartościowy pokarm

Jest ona pełnowartościowym warzywem, które jest idealne na zimę oraz wiosnę, gdy zaczyna nam brakować witamin. Jest też polecana podczas choroby nerek, gdyż działa moczopędnie. Niestety jest ona niedoceniana, a szkoda, bo zawiera w sobie bardzo dużo cennych dla naszego zdrowia witamin. Nazywa się ją „zdrowiem ciała”, gdyż wpływa na nie w pozytywny sposób. Nie powinniśmy jej też jednak jeść w nadmiernych ilościach, gdyż może wywołać u nas stan zapalny pęcherza. Poza witaminą C, zawiera także A, B, PP oraz K. Posiada także duże ilości magnezu oraz żelaza. Warto jeść ją kiedy cierpi się na bronchite, dolegliwości reumatyczne, anemie, przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia. Powinny ją też jeść osoby, które cierpią na osteoporozę. Rzeżucha, zaraz po orzechach laskowych, zawiera największą ilość wapnia. Zawiera także jod, który jest idealny dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Sprawdzi się też u cukrzyków, a zawarty w niej chrom wspomoże pracę trzustki. Zawiera siarkę, odpowiedzialną za wzmacnianie włosów, oczyszcza także krew, a co za tym idzie wspomoże leczenie trądziku, łojotoku czy też inne dolegliwości dermatologiczne.

Leave A Response »